Om den magiska kraften i feedback

Har du fått positiv feedback någon gång? Då menar jag inte ett snabbt ”bra jobbat” i en korridor eller en pliktskyldig tumme upp i Messenger. Vilket jag förövrigt inte alls tycker är fel. Men nu pratar jag om den sorts feedback som värmer dig inifrån och ut, får dig att känna. Att brinna. Att vara en del av något, en del av klanen. Så som vi Homo Sapiens formerat oss och levt sedan vi började jaga och samla för 190 000 år sen.

 

Magisk feedback är enligt mig när en annan person tittar dig djupt i ögonen, ger dig av hennes tid och bekräftar dig för något du genomfört, kämpat för eller vågat stå upp för. Oavsett om du klarat den faktiska uppgiften eller inte. Hon inte bara bekräftar dig och dina ansträngningar, hon berättar också varför och på vilket sätt din insats gjort skillnad. Gjort skillnad på riktigt. Kanske för er familj, relation, polarisen, trädgårdsföreningen, reporäntan eller…håll i dig; för världen. Ja för världen.

 

Min fullständiga övertygelse är att vi ska ge varandra mer feedback i våra liv. Äkta, osjälvisk feedback. Att ge är att få. Fattar inte hur men det är så universum funkar tror jag. Jag ger mig ut på farligt kvasivetenskapligt vatten nu, för att vara ärlig är det inte mer avancerat än ett plankat Instagram-citat från en cool snubbe i Kalifornien, så jag lämnar faktagranskningen till dig som läsare. Ok lets go:

 

”Over 90% of the mass of the human body is made up of three elements: oxygen, carbon, hydrogen.

Over 75% of the universe is made out of these three same atoms”

 

Vart vill jag komma? Vi är tamigfan ett med universum, och vi är också ett med varandra.

 

Om du har lyckan att få positiv feedback från en annan människa så ska du inte skämta bort det utan ta in det. Känn det. Förminska inte dig själv. Säg tack. Låt det vara tyst några sekunder. Låt ditt tack ringa ut samtidigt som er ögonkontakt bekräftar att feedbacken landat i dig. Känn in hur och var det känns det i kroppen. Pröva om du kan sätta ord på din känsla. Bli inte förvånad om du med lite träning inser att det du känner är lycka. Själv tror jag att jag känner positiv feedback rätt i bröstet, vid hjärtat.

 

Feedbackens effekt i praktiken:

Igår kväll cyklade jag mitt första wattcykelpass på ett par veckor efter förkylning. 8 intervaller á 3 minuter skulle avverkas på tung belastning, lite längre vila tillåten efter hälften av dem. Det kändes fruktansvärt jobbigt och jag bestämde mig för att fuska och bara göra 4 eller 5 st. Vid den lite längre vilan efter fjärde intervallen blinkade det till på mobilen, en härlig djupt rosa syn i form av en Instagram-notis från min polare M. Äkta feedback till mig. Gick rätt in i systemet på mig. Jag vred upp ljudet på hårdrocken i lurarna och klippte de 4 sista intervallerna jag tänkt skippa utan problem. Fylld av min väns varma ord och tro på mig. Livet deluxe 3.0.

 

Åter till atomerna, elementen och allt hokus pokus som jag gillar. Om det känns så bra för oss att få feedback, tänk vad vi kan göra för människor i vår omgivning genom att börja praktisera att ge feedback? Jag är absolut inget föredöme, jag ljuger, smider planer och hoppas komma först i kön som så många andra. Men jag försöker att varje dag ge någon positiv feedback. Det är förstås inte alltid möjligt att göra det ansikte mot ansikte enligt ledarskapskursernas feedback-manual, så ofta blir det i digital form eller via telefon. Jag har också en mycket viktig regel; det jag säger eller skriver ska vara äkta och jag ska mena varje ord! Annars räknas det inte. Jag har gett feedback till främlingar på tåget, till grannen som är en alldeles fantastisk pappa och till Verkställande Direktören för ett börsbolag värt runt 40 miljarder.

Om du inte gjort det innan tycker jag du ska pröva. Ut i världen och ge din äkta, oförvanskade och genuina feedback. Och du, det finns en hemlis som jag inte berättat än, ett plus i kanten som jag tror universum lagt in för att förankra denna process. Du mår själv tokbra av att ha gett någon annan av din tid. Har du tur ger personen som du gett feedback dig i sin tur feedback på feedbacken, och du vill givetvis svara på denna feedback. Ni dansar runt i en feedback-cirkel, kanske i timmar, eller då och då i veckor och månader. Denna cirkel får egen kraft, snurrar snabbare och snabbare och fylls med mer energi, färg och substans. Innan den slutligen övergår i en vibration som letar sig ut till folk i er närhet som vill ta del av er energi och vara en del av er samvaro. Er klan som samlas runt lägerelden på kvällen under den stjärnprydda himlen. Ja, jag vet att jag fick feeling nu och gled iväg en smula, men du är med på grejen va?

Peace and love

Joey

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Follow by Email
Instagram